Pomóż google

Pomóż google

Kaspar, po wprowadzeniu pingwina na forum klakierów dowodzonym przez Ciebie 😛 pojawiło sie dużo wypowiedzi jak to skutecznie zawalczyliście z „web spamem” i ogólnie jak to teraz są czyste SERPy (wyniki wyszukiwania – dla mniej obeznanych ze skrótami) to każdy widzi, ja co prawda jak sam wiesz sceptycznie odnosiłem sie co do tej czystości bo szczerze mówic jakoś swoimi kaprawymi oczami widziałem raczej promocję tego „web spamu”, a to w topie jakieś teksty z mieszarek a to zrumakowane fora czy inny syf, że nie wspomnę o obsadzeniu top 10-20 wynikami z jednej witryny dla danej frazy ….
Także nie dziwi mnie fakt, że na forum Google powstał podobno osobny wątek służący zgłaszaniu nieprawidłowości w wynikach wyszukiwań.
Tylko pytanie co teraz ? Przejście na algorytm ręczny czy co ? Kaspar może czas najwyższy jasno powiedzieć, że daliście ciała ? Bo moim skromnym amatorskim zdaniem „przeoptymalizowaliście” walkę z „webspamem”.

Mnie nie dziwi ewolucja w poglądach forum Google. Było nie było sam dałeś przykład jak to się zmienia w czasie (patrz Twoja opinia co do podpisów w stopkach) dotycząca linków sidewide. Osobiście współczuję tym co to „śpiewali” takie peany pochwalne na temat pingwina bo teraz patrząc na ten wątek „pomóż Google” kiepsko się czują (sam bym tak się czuł). Ale skoro jesteśmy przy temacie pomocy to ja w ramach lepszej współpracy z Google i załatwiania prywatnych spraw podrzucę temat.

Otóż ostatnio zrobiłem sobie klasyczny stek angielski (jak wiesz zajmuję sie też kulinariami, jak i fotografią kulinarną) i przepis umieściłem na swoim blogu. Przepis jak przepis, wpis jak wpis ale stek wyszedł zajebisty ;), taki jak lubię czyli krwisty , mieciutki, że nie wspomnę o smacznym puree …
Po dwóch dniach postanowiłem sobie sprawdzić pozycję tego wpisu dla frazy „klasyczny stek angielski” i wszystko fajnie tylko powiedz mi dlaczego Wasz cudowny algorytm ocenił, że wyżej znajdują się strony o następujących treściach zacytuję dosłownie parę fragmentów:


Podwórko jest regularny miejsce dla nas, nieco drogie, ale bardzo dobre. Być może najlepsze steki w okolicy. Jako że grill mięso unseasoned chyba, że poprosisz o, tak poprosić o przypraw (np. czosnku soli lub Lawry) kiedy zamówić. Nie rush gotowania z stek; doczekać mogą być dłużej, ale jakość jest lepiej. Głównie stek i ziemniaki, i pobyt w większości z tego, co robią. Hamburgery są wybitne, soczyste, gęste i doskonale ugotowane. Bar sałatkowy jest dobre, ale przeciętne. Zupy są znośny. I serdecznie polecam 25 dolarów żeberka lub 10 dolarów hamburgery; podwórko nie jest to doskonały wybór, jeśli nie chcesz stek, żeberka, hamburgery, lub czymś w tym kierunku.”

Ten mały schludne steakhouse jest znakomite! Gotują przed klientów. Porcje są ogromne i pyszne. Mają ogromny piwo zbierania i można usiąść i zjeść w barze. samoobsługowe bar sałatkowy jest również znakomita.

Najgorsze jest to znaleźć to miejsce, to daleko na Jezioro Villa kierunku za stacji benzynowej. Nie jest w ogóle problem z nawigacją GPS.
Mój mąż jest bardzo wybredna eater stek i tej restauracji nie zawodzi. Nigdy nie odpady. Uwielbiam w stylu rodzinnym stron. Nie wspominając już o bardzo dobrą obsługę.

Miałem kotlet cielęcy specjalne. Doskonała! Moja żona miała filet, że wydawała się nieco sucha. Jedliśmy na ruchliwej sobotni wieczór, a restauracja było bardzo głośno. Trudno prowadzić rozmowy. Obsługa była bez zarzutu. Jesteśmy bardzo zadowoleni z pyszne Brunello. Wrócimy, gdy zamierzamy świetny steakhouse doświadczenie.

Oczywiście aby nie było są to opinie dotyczące jakichś steków z jakichś jankeskich restauracji, także sam widzisz Kaspar, że po obejrzeniu takich treści na stronach wyświetlanych wysoko dla frazy „klasyczny stek angielski” powiątpiewam bardzo w zapewnienia Twoje i Twojej firmy że dostarczacie najwyższej jakości wyniki i, że trzeba tworzyć treści dla użytkowników…

Wybacz mi, że nie podam setek innych takich przykładów i to znacznie gorszych bo wyznaję zasadę – „kto zrobił bajzel ten po nim sprząta” 😉
Poza tym bedę szczery – pomógłbym gdyby nie te propagandowe bajki które sprzedajecie na prawo i lewo o trosce o użytkownika i jakość wyników, ba, gdyby nie te bajki to napisałbym gdzie popełniliście błąd ustalając priorytety rankujące w algorytmie a które właśnie powodują wysyp różnej maści śmieci.
No i, nie oszukujmy się – rola donosiciela mi nie odpowiada (taka trauma z czasów PRLu)

Krzysztof Ziółkowski

PS
uprzedzając z góry Twoje (i klakierów) wątpliwości o to czy aby moja strona powinna być wyżej od dwóch wspomnianych, zapewniam Ciebie, że takiego steka jak w moim wykonaniu jeszcze nigdy nie jadłeś i jak bedziesz w Gdańsku to zapraszam 🙂

Aby nie być gołosłownym

klasyczny stek

klasyczny stek